Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксата смет в София остава непроменена и догодина

Снимка: БГНЕС

Такса смет в София остава същата и през 2012 г. За жилищните имоти тя ще е 1,6 промила, за нежилищните фирмени имоти - 10 промила, гласува Общинският съвет.

Опозицията беше против. Владимир Кисьов от СДС смята, че е несправедлив начинът на събиране на такса смет и даде за пример центъра, където столичани плащат до 5 пъти по-висока такса.

Никъде в света за услуга не се плаща без принципи, както е в случая. Един апартамент в "Лозенец" 100 квадрата струва около 300 000 лева, толкова му е данъчната оценка. Същият, оценен в Младост, е 70 000 лева. Значи 4 пъти и половина разлика в таксата смет в зависимост от данъчната оценка, обясни Кисьов.

Общинският съветник от БСП Росен Малинов заяви, че за парите, които получават концесионерите, столицата не се чисти добре.

За тези пари, които даваме на концесионерите, София трябва да се мие по разчети с минерална вода, и то топла, и с прах за пране. Дават се изключителни пари за по-малко свършена работа. Всичките тия дивотии, като почнем от балиране, от неизграждане на завода за отпадъци, са заложници на едно мнозинство. И това мнозинство винаги има десен оттенък и винаги става въпрос за изразходване на чужди пари, в смисъл парите на софиянци, коментира Малинов.

Зимното почистване в София на 21 и 22 декември е струвало на софиянци около 1 милион и 400 хиляди лв., обяви заместник-кметът Мария Бояджийска.

Информация на Евелина Стоянова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна