Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Фонд "Земеделие" беше изписан от ВМА

Снимка: БГНЕС

Полицията продължава да издирва хората, които пребиха в четвъртък директора на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Той беше изписан от ВМА с контузии по главата и тялото, но без опасност за живота. Според Порожанов, най-вероятният мотив за нападението е икономически:

Това е моето обяснение - засегнати са икономически интереси. Фондът е най-динамичната структура в тази държава. Ние администрираме два европейски фонда, свързани с всякакви проекти. Има проекти, които отговарят на изискванията, има и такива, които не отговарят, заяви Порожанов.

Порожанов беше нападнат във входа на блока, където живее, в столичния квартал "Борово" минути преди 21 ч. в четвъртък. Разследващите смятат, че нападателите са удряли директора с твърд предмет.

В предаването "Преди всички" началникът на Военномедицинска Академия ген. Стоян Тонев обясни, че директорът на Фонд "Земеделие" е бил с повърхностни наранявания, които са обработени. Порожанов е обяснил, че е успял да избяга от нападателите си и е отишъл със собствения си автомобил до ВМА. Веднага след пристигането му са направени основните изследвания - скенер, рентгенови снимки, ехографии.

Все още няма официални версии за побоя. От полицията смятат, че нападението не е имало за цел убийство. Най-вероятно двамата биячи са искали само да сплашат Порожанов. На този етап няма информация за причините за нападението, но се предполага, че то е свързано с работата му. През цялата нощ екипи на СДВР са разпитвали хората наоколо. Оказва се обаче, че по-голямата част от съседите на Порожанов не са чули почти нищо. От Министерството на земеделието отказаха коментар по случая.

Причината за побоя над Порожанов е, че той прекрати далаверите във Фонд "Земеделие", заяви премиерът Бойко Борисов:

Просто той отряза всичките тези възможности, където стотици милиони изтичаха и е ясно, че всичките тези, които са взимали тези пари, сега са недоволни. Затова трябва да им се върне със същото, посочи Борисов.

Финансовият ресурс, който управлява Фонд "Земеделие", е огромен и там се кръстосват много интереси, коментира пред "Хоризонт" Явор Гечев от БСП. Според него обаче директорът на Фонд „Земеделие” не взема еднолични решения при одобряването на проекти по програмата за селските райони и е трудно да се допусне, че причина за побоя е сплашване, за да бъде принуден да "прокара" някой проект. Гечев не изключи версията, посегателството да е с цел отмъщение заради "отрязани" субсидии:

Поне на мен ми мирише на някой "отрязан" евентуален бенефициент. Но пак повтарям, опитваме се само да разсъждаваме на база на компетенциите, които има изпълнителният директор.

Радослав Христов, представител на зърнопроизводителите, заяви, че осъжда вандалския акт, каквито и да са причините за него:

Осъждаме този акт като нещо повече от вандалско. Не знам каква е била целта, но да се сплашва изпълнителният директор на Фонд "Земеделие" не би довело до нищо добро, нито до постигането на каквито и да е резултати.

Румен Порожанов е изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" от 31 март 2011 г. Преди това той беше началник на кабинета на министъра на финансите Симеон Дянков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна