Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър поема председателството на ЕС в рамките на Европейската политика за сигурност и отбрана

Кипърският президент Димитрис Христофиас
Снимка: Архив

От 1 януари Кипър председателства Европейския съюз в рамките на Европейската политика за сигурност и отбрана. Шест месеца по-късно, от 1 юли, страната официално ще поеме ротационното председателство на Общността. Кипър поема отговорностите в една от най-важните сфери на външната политика на Евросъюза 6 месеца по-рано, тъй като Дания, която от днес председателства Общността, не участва в механизма за европейска сигурност и отбрана.

Островната държава усилено се подготвя за предстоящото след 6 месеца председателство. Кипър, който е член на Евросъюза от 2004 г., за първи път поема тази роля. Тя се оценява като исторически шанс и уникална възможност страната да засили имиджа си на отговорен и заслужаващ доверие партньор в ЕС. Президентът Димитрис Христофиас подчерта, че Кипър ще осъществи европейско, обективно, ефективно и успешно председателство.

Вече е утвърден основният слоган на кипърското председателство – "По-добра Европа”. Със своето 6-месечно председателство Кипър иска да има свой принос в изграждането на една по-добра Европа, като спомогне за планирането и провеждането на политики в полза на европейските граждани. Към момента програмата предвижда от юли до декември 2012 година на острова да се проведат над 200 срещи и повече от 3500 работни групи по различни проблеми на ЕС.

Анкара вече обяви, че ще замрази контактите си с Брюксел по време на шестмесечното председателство на Кипър. Лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу заяви, че Кипър не трябва да поема ротационното председателство на Европейския съюз и подчерта, че в противен случай решаването на Кипърския въпрос ще влезе още повече в задънена улица.

Европейската комисия официално призова Турция, която се стреми към членство в Европейския съюз, да уважава и зачита ролята на неговото председателството и неговите страни-членки.

Информацията е на Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Никозия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени