Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков ще покани банкерите и БНБ в тристранния съвет и ще поиска от тях анализ защо лихвите у нас не падат достатъчно, твърди самият Дянков в интервю за 24 часа. Той подчертава, че това е една от първите му задачи за тази година и допълва, че всички са заинтересовани от падане на лихвите, за да върви икономиката.

Според икономисти, през 2012 г. икономиката почти няма да мърда, износът ще се забави, потреблението ще остане свито, а безработицата - висока, отбелязва Капитал Дейли.

Най-бедните райони у нас затъват, въпреки еврофондовете, чието предназначение е именно сближаване на регионите, алармира Сега. Правителството обещава до 2015 г. разко подобрение на условията там, но за целта ще е необходимо ударно финансиране.

Заради увеличението на акциза, от първия ден на 2012 г. нафтата се продава на по-солени цени, пише Монитор. От 1 юни заради акциза ще поскъпне и метанът.
Отлагането на срока за монтиране на измервателни уреди на бензиностанциите "не е на дневен ред", категоричен бе пред БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров, отбелязва 24 часа. Така той отговори на исканията за отсрочка на дребни и средни представители на сектора.

Синдикатите в мини "Марица-изток" са в готовност за стачка с искания за по-големи възнаграждения на миньорите, отбелязват Земя, Капитал Дейли и Новинар, като се позовават на БНР. Под въпрос са доставките на въглища за 4 топлоелектрически централи от 7 януари.

Осем пъти по-висока е минималната заплата в закъсалата Гърция в сравнение с възнагражденията, които получава работещият българин тук, показва справка на Република в Евростат. По икономически показатели страната ни стои стабилно в ЕС. Гърците са на едно от челните места по ниво на безработицата с 18,3 на сто, докато у нас тя е 12,1%.

Фараоните от 90-те години, които завлякоха парите на стотици хиляди българи, се завръщат, отбелязва Стандарт. Компанията "Сейв къмпани интернешънъл", регистрирана в Пловдив, предлага лесно "забогатяване" чрез пазаруване с карти за отстъпки и привличане на нови мераклии, за да си върнеш част от вложената сума.
Първите дела срещу организираната престъпност постъпват в специализираната прокуратура от днес, са съобщили от новото звено за Класа. От днес трябва да започне работа и двуинстанционният Специализиран наказателен съд. Спецсъдът тръгва с много очаквания, а първата оценка на Брюксел за новите структури ще дойде през февруари, коментира Труд.

От 1 януари в ЕС е забранена продажбата на яйца от кокошки, отглеждани в клетки, пише Дума. Отглеждането на свободни кокошки увеличава разходите по производството на яйца с 30% и те са по-скъпи средно с 3-4 стотинки от масовите яйца. 

България е сред страните, които снабдяват с оръжие сирийските бунтовници, пише в първия си брой вестник Преса. Според израелски сайт, близък до МОСАД, оръжието идва основно от Либия, но и от България, Румъния и Черна гора и се доставя със самолети на НАТО на турско-сирийската граница.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна