Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ражданията трябва да влизат в електронния регистър на МЗ до 3 дни

Снимка: Архив

Срокът, в който данните за ражданията трябва да бъдат ваведени в новия електронен регистър, е 3 дни. Това обясниха за Хоризонт от здравното министерство. Според тях, твърденията за фалстарт на системата са неверни, тъй като регистърът функционира, и в момента в него постепенно се появяват данните за броя на ражданията по области от първата минута на 2012 година до този час.

Ако някъде има проблем, той вероятно е организационен, обясни Благой Миров, експерт в отдел "Електронно обслужване" в здравното министерство. Той прикани лечебните заведения, които имат затруднения с ползването на регистъра, своевременно да търсят помощта на министерството:

Откакто е пуснат регистърът от два месеца той работи. Имаше само едно аварийно спиране, но след като го отстранихме, регистърът не е спирал. В началото на годината абсолютно работеше и нямаше никакъв проблем. Въпросът е по-скоро организационен, защото в началото на годината вече трябва да се включат всички останали лечебни заведения и, естествено, всеки един такъв старт е свързан с трудности при някои лекари. Всъщност ние имаме до 3 дни срок, в който трябва да се регистрират ражданията. Нямаме сведения и данни за повреда или нещо нефункциониращо.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна