Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран отправи ново предупреждение към САЩ

Иранският министър на отбраната генерал Сардар Ахмад Вахиди отправи днес ново предупреждение срещу присъствието на американски военни кораби в Залива, съобщи Франс прес. Винаги сме заявявали, че присъствието на нерегионални сили в Персийския залив е вредно и може само да внася раздори. И съответно винаги сме настоявали такива да не присъстват в този воден път, каза генерал Вахиди, цитиран от иранската агенция Мехр. Иран ще положи всички усилия за опазване на сигурността в Ормузкия проток, добави той.

Във вторник главнокомандващият иранската армия генерал Атаола Салехи заяви, че Ислямската република ще предприеме действия, ако американският самолетоносач, който неотдавна напусна Персийския залив, се върне в района. Иран няма да повтаря своето предупреждение. Вражеският самолетоносач беше преместен в Оманско море заради нашето учение. Препоръчвам на американския самолетоносач да не се връща в Персийския залив, каза Салехи.

Американският самолетоносач "Джон Стенис", който плаваше в Залива, прекоси миналата седмица Ормузкия проток на път за Оманско море по време на 10-дневно иранско военноморско учение в района, напомня АФП. Въпреки заплахите Вашингтон обеща да остави в Залива военните си кораби - според Белия дом предупрежденията на Иран издават неговата "слабост" и демонстрират, че санкциите срещу оспорваната ядрена програма на Техеран са ефективни, добавя АФП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна