Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изключителен успех срещу Дания за "Хопман Къп"

  България постигна първи успех при дебютното си участие на турнира по тенис за смесени отбори "Хопман Къп" след успех с 2:1 победи над Дания във втори мач от група "А" на надпреварата.

Номер 1 в световната ранглиста при жените Каролине Возняцки даде аванс на Дания след 7:5, 4:6, 6:2 над Цветана Пиронкова, но Григор Димитров изравни резултата с успех със 7:6(5), 6:2 над Фредерик Нилсен.

В решаващия мач на двойки Димитров и Пиронкова обърнаха Возняцки и Нилсен с 3:6, 6:4, 10:1.

В първия сингъл при жените Пиронкова измъчи Возняцки, но не успя да поднесе изненада. 24-годишната пловдивчанка пропиля аванс от 4:2 в първия сет. Във втората част българката отново взе преднина от 4:2, но този път успя да удържи и изравни след 6:4.

В третия сет обаче Возняцки показа класа. Тя проби в четвъртия гейм, а след това отново спечели подаването на съперничката си при 5:2, за да затвори мача след 2:32 часа игра.

В първия сет на мъжкия сингъл нямаше пробиви, въпреки че Димитров пропусна над половин дузина възможности да спечели подаването на съперника си. В тайбрека 20-годишният хасковлия дръпна с 4:0, а след това и с 6:2, което се оказа достатъчно.

Така решаващ се оказа двубоя на смесени двойки. Димитров допусна пробив още в първото си подаване, след което Дания дръпна с 2:0. При 3:5 хасковлията отново беше пробит и Возняцки и Нилсен взеха първия сет.

Втората част започна с ранен пробив за България, който Пиронкова и Димитров успяха да удържат до края.

Така победителят трябваше да се реши в дълъг тайбрек, който българите спечелиха с 10:1 точки.

С успеха България запази шансове за класиране на финала, но това минава през задължителна победа над САЩ в последния мач на 6 януари, както и успех на американците над Чехия в двубоя между двата тима по-късно днес.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна