Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите настояват Трайчо Трайков да се извини на миньорите в "Мини Марица-изток"

Снимка: Венелина Попова - кореспондент на БНР в Стара Загора

В протестна декларация до премиера Бойко Борисов синдикалните организации на КТ "Подкрепа" и КНСБ в "Мини Марица-изток" настояват министър Трайчо Трайков да се извини на миньорите за определенията, които е дал пред телевизиите. В противен случай миньорите ще искат неговата оставка.

В декларацията се казва, че министър Трайков е нарекъл българския миньор "зло куче", което заслужава "зъл прът". Според синдикатите подобно отношение в условия на социален конфликт в дружеството торпилира диалога и отдалечава постигането на споразумение. Още повече, че са постигнали рекорден добив на въглища в условия на труд, които застрашават живота и здравето им по вина на ръководството на "Мини Марица-изток" и на БЕХ.

Въпреки това, синдикатите в дружеството, заедно с лидери от КТ "Подкрепа" като Евгени Душков, Владимир Топалов и Александър Загоров, както и Валентин Никифоров и Пенчо Токмакчиев от КНСБ са решили да проявят отговорност и са внесли писмо до изпълнителния директор Евгений Стойков, че отлагат стачката с една седмица с надежда да постигнат споразумение. След този срок започват безсрочни ефективни стачни действия.

Информацията е на кореспондента на БНР в Стара Загора Венелина Попова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна