Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Американски военноморски кораб спаси ирански риболовен кораб, пленен и управляван от предполагаеми пирати, съобщава Гардиън. Американските военноморски сили отговорили на сигнал за бедствие от ирански кораб, който бил в плен в продължение на 40 дни. Екип на американския ракетен разрушител „Kidd” се прехвърлил на борда на кораба и задържал 15 предполагаеми сомалийски пирати. Епизодът се разиграва след седмица на враждебна реторика на иранските лидери, включително изявление на иранския главнокомандващ, че американските плавателни съдове вече не са добре дошли в Ормузкия пролив, посочва Гардиън.

Иран се готви да създаде собствена интернет мрежа, която да замести услугите, минаващи през световната мрежа, пише Гардиън. С наближаването на парламентарните избори през март Техеран ограничава все по-строго достъпа на потребителите до интернет и налага драконовски правила на интернет кафенетата. По искане на полицията собствениците им трябва да записват имената, пощенския код и телефонния номер на всеки потребител. Също така те трябва да съхраняват информация за датата и времетраенето на достъпа до интернет, IP адреса и адресите на посетените от клиента сайтове.

Нойе цюрхер цайтунг коментира начина, по който се вземат решения на най-високия форум на ЕС - Европейския съвет. Най-важните решения, включително и за кризата на еврото, се приемат в часовете между полунощ и 5 сутринта, което едва ли е най-продуктивното време, дори когато става дума за глави на правителства и държави. По повод доверието в еврото изданието отбелязва, че от над 330 милиона души, за които еврото е разплащателно средство едва ли някой се е затичал към банките, за да се отърве от единната европейска валута.

Японското правителство планира да ограничи използването на ядрените реактори до 40 години и чрез закон ще изиска операторите на атомните електроцентрали да предприемат мерки за предотвратяване на сериозни инциденти на фона на кризата в АЕЦ „Фукушима-1”, съобщи министърът на екологията Гоши Хосоно, цитиран от вестник Маиничи шимбун. Плановете ще бъдат включени в законопроект, който ще е допълнение към Закона за регулиране използването на ядрените реактори и ядрените горива. Законопроектът се очаква да бъде предаден на парламента по време на редовната му сесия по-късно този месец.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени