Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК: Задълженията на предприятията от нефинансовия сектор са над 157 млрд. лв. в края на 2010 година

Снимка: БГНЕС

В края на 2010 година задълженията на предприятията от нефинансовия сектор надхвърлят 157 милиарда лв. и тенденцията на увеличение на задълженията продължава и през 2011 г. Това сочат данните на Българската стопанска камара.

Задълженията на предприятията от нефинансовия сектор са се увеличили с 6% или с 8,9 млрд. лева през 2010 г., спрямо 2009 година. В резултат от понижената икономическа активност през 2009 и 2010 година абсолютният годишен прираст на задълженията е най-малкият за последните 6 години. Най-големи са задълженията в търговията, операциите с недвижими имоти, строителството. През 2010 отново е най-голямо увеличението на междуфирмените задължения - 7,2%.  Те са достигнали 104 милиарда лева. Увеличили са се и задълженията на предприятията към финансовите институции, към персонала и данъчните. През 2010 г. държавата и общините продължават да генерират междуфирмени задължения, но в по-малка степен в сравнение с 2009 г. Сред европейските страни България е на първо място по съотношение на корпоративния дълг към брутния вътрешен продукт, посочи заместник-председателят на камарата Камен Колев.

Общата задлъжнялост надхвърля над 2 пъти брутния вътрешен продукт. Средно в Европа тези съотношения са от порядъка на 1,30 до 1,50. Действително е спаднал темпът на нарастване на тази задлъжнялост. Но това, което е притеснително, е, че това става при условия на стагниращ брутен вътрешен продукт. Следващото нещо важно е това съотношение към приходите от дейност на предприятията. Приходите спрямо задълженията намаляват, което е показател за бъдещи трудности при погасяването на тези задължения. Не е без значение и това, че собственият капитал вече е с близо 70% по-малък от размера на тези задължения. Най-тревожно е, че се запазва делът на просрочените междуфирмени задължения и по този начин междуфирмената задлъжнялост се разпростира и обхваща всички.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени