Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимира Янева остава председател на СГС

Владимира Янева
Снимка: БГНЕС

Владимира Янева остава председател на Софийския градски съд. Петчленен състав на Върховния административен съд отмени решението на по-долната инстанция, която по рано обяви избора на Янева за незаконен.

За разлика от тричленният състав, който решава казуса много по-дълго от законовия едномесечен срок и в крайна сметка от него липсваше подписа на съдия Иван Раденков, петимата върховни магистрати сложиха точката на съдебната сага точно за 12 работни дни. Делото е по жалба на загубилата конкурс за шеф на Софийския градски съд Величка Цанова. Тя беше уважена от първата съдебна инстанция заради това, че изборът е бил проведен тайно, а не явно, както е изисквал тогава закона за съдебната власт. Междувременно Конституционният съд обяви явното гласуване за противоконституционно, което е един от аргументите на петчленния състав да обяви за законен избора на Янева.

Владимира Янева беше избрана за председател на Софийския градски съд на 30-ти май, а изборът доведе до сериозни сътресения в съдебната система. В професионално отношение тя беше атакувана за конфликт на интереси заради работата си по едно от делата за злоупотреби в "Софийски имоти", а в лично - заради демонстрираните си приятелски отношения с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Информация на Силвия Великова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна