Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът предлага намаляване на отпуска за държавните служители

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов предлага да бъде намален годишният отпуск, ползван от държавната администрация. Идеята ще бъде обсъдена от Националния съвет за тристранно сътрудничество след 10 дни. Борисов участва в работен обяд с представители на бизнеса. Правителството ще продължи реформите и съкращенията в икономически неефективните сфери, посочи премиерът.

Десетки хиляди дни от отпуска се събират, не се ползват от хората. В частния сектор има 20 дни. Един човек с два месеца платен отпуск ако е музикант, той забравя да свири, смята Борисов.

Така според премиера ще се ограничи практиката да се плащат натрупани отпуски при напускане на работа.

Скоро при Трайков една служителка имаше 280 дни отпуска. Тя ако тръгне да си ги ползва, ще забрави къде й е работното място. Могат да преместят министерството през това време, няма да може да го намери, каза министър-председателят.

Докато управлява ГЕРБ, ще бъде запазен бюджетен дефицит от 3 на сто, каза още премиерът и посочи земеделието като перспективен сектор за развитие в бъдеще.

В света петрол ще намерим, енергия ще намерим, храна обаче все по-трудно ще се намира. А България в това отношение - Господ, да сме благодарни, дал много. И прекрасна природа, и четири сезона, и възможност и за земеделие, и за скотовъдство, и за изготвяне на полуфабрикати, които след това лесно се транспортират, обясни Борисов.

Председателят на синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа" Евтим Буюклиев уточни по повод изказванията на премиера, че основният отпуск на държавните служители е 20 дни, колкото и в частния сектор. Повече дни се полагат само при ненормиран работен ден.

Когато се налага примерно след края на работния ден да се остане час-два, или половин час, за обслужване на гише на клиенти, за да не се връщат, отпускът за държавни служители в този член е минимум 5 дни до 12 дни. Ако му го даде ръководителят. Аз мисля, че премиерът някой го е подвел, някой в кавички доброжелател, или може би той не е разбрал. Явно става въпрос за онази стара история със залежалите отпуски, че не им стига времето да се изчистят, каза Буюклиев.

Информация на Мира Стефанова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна