Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС отложи решението за магистрати, заемали мандатни длъжности

Снимка: БГНЕС

След едночасов спор Висшият съдебен съвет отложи за следващия вторник решението за това как да се възстановяват на работа магистрати, напуснали съдебната система, за да заемат мандатни длъжности. След дни изтичат мандатите на първите съдебни инспектори, а през есента - на състава на Висшия съдебен съвет.

Днес стана ясно, че част от съдебните инспектори са поискали след 16 януари да работят във Върховния касационен съд. Двама са подали молба и до главния прокурор Борис Велчев.

Което аз съм готов да изпълня, стига да намеря законово основание за това. Трябва Висшият съдебен съвет да вземе решение, което може да бъде или персонално за всеки един от тях, струва ми се, или едно общо принципно решение, с което да ни овласти, ако това е волята на Висшия съдебен съвет, всеки път, когато има молба да я изпълняваме. Готов съм да изпълня и едното, и другото. Законът като че ли има друго предвид. Но за съжаление според мен не го е казал достатъчно ясно, за да изключи необходимостта от тези обсъждания горе, каза по този повод Борис Велчев.

Информация на Силвия Великова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени