Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходима е промяна във финансирането на неправителствените организации

Моделът, по който държавата финансира неправителствените организации, трябва да се промени. Средствата трябва да се предоставят след конкурс, а не като директна субсидия. Около тази теза се обединиха представители на неправителствения сектор и министърът по европейските въпроси Томислав Дончев.

Всяка година неправителственият сектор получава от държавния бюджет 10 милиона лева. Процедурата, по която се отпускат парите обаче трябва да се промени, смятат управляващи и представители на неправителствените организации. Необходима е ясна държавна политика за развитие на гражданското общество, посочи Любен Панов от Българския център за нестопанско право.

България просто е на дъното, на последните места в опашката. Македония има стратегия държавна за развитие на гражданското общество. В момента нито една държавна институция няма в своя ресор взаимодействие или развитие на гражданското общество като такова в България, каза Панов.

От своя страна министърът по европейските въпроси Томислав Дончев заяви:

Първата ни цел трябва да е процедурата за бюджет 2013 година. Ние трябва да сме в състояние да разработим съвсем конкретно предложение, което до средата или до края на месец май да бъде представено в Министерство на финансите.
Управляващи и неправителствен сектор ще създадат работна група, която до средата на май ще предложи как да се подобри механизмът на финансиране на неправителствените организации през 2013 година.

Информация на Мира Стефанова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна