Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко населени места в страната са без ток

Снимка: БГНЕС

Малка част от населените места са без ток. Това стана ясно по време на парламентарния контрол от думите на енергийния министър Трайчо Трайков. Той отговори на въпрос на депутата Румен Петков. Тежката обстановка, предизвикана от снега провокира диалог между двамата.

Според Трайчо Трайков енергийните дружества вършат своята работа по отстраняване на проблемите след падналите снегове. А инвестициите през 2011 година от 350 милиона лева за трите дружества за подобряване на електропреносната мрежа са предотвратили и по-големи проблеми.

За ЧЕЗ България: на 7 януари без електрозахранване бяха над 450 000 потребители, на 11 януари бяха 4 високопланински махали в района на община Тетевен. За EVN България: на 7 януари без електрозахранване бяха 103 населени места с общо 7 815 потребители, до 16 ч. на 11 януари - 4 населени места. Е.ОН България: на 8 януари без електрозахранване бяха 109 населени места, 50 000 потребители, на 11 януари нямаше населени места без подадено електрозахранване, посочи министър Трайков.

Румен Петков от своя страна заяви, че тези мерки не са достатъчни и иронично отбеляза:

Едно е да вали сняг юни месец, друго е да вали сняг януари месец. И фактът, че вие правите това откритие, показва изключително високото ниво на некомпетентност, да не кажа неграмотност, на нашия Министерски съвет. Стотици български граждани, хиляди български граждани бяха без ток. Хиляди български граждани бяха подложени на унижението в XXI век да нямат ток и вода.

Следващата седмица ще има заседание за анализ на действията по време на големите снегове, ще бъдат предложени и повече мерки за по-добра координация, каза министър Трайчо Трайков без да уточнява какви.

Междувременно от ЧЕЗ съобщиха, че 1600 семейства в Западна България все още са без ток. След обилния снеговалеж в края на миналата седмица 640 стълба са били счупени или деформирани, а 90 км проводници и 100 км рекордомани са били скъсани, отчитат от дружеството. В момента екипите работят за възстановяване на захранването на последните абонати в най-трудно достъпните райони на Северозападна България. По възстановяването след аварийната обстановка са работили 450 екипа, а вложените до този момент средства за материали и труд възлизат на половин милион лева.

Информация на Добромир Видев и Надежда Цекулова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна