Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-мун пристигна на посещение в Ливан

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун пристигна днес на тридневно посещение в Ливан, предаде Ройтерс. Сред основните теми, които Бан ще обсъжда с високопоставени ливански представители, са неотдавнашните нападения срещу контингента мироопазващи сили на ООН в Южен Ливан, дейността на специалния трибунал на световната организация за разследване на убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири и обстановката в Сирия.

Още преди пристигането на Бан ливанската ислямистка групировка Хизбула - смятана за най-могъщата политическа и военна сила в страната - обяви посещението на генералния секретар на световната организация за нежелателно. Причина за това е фактът, че специалният трибунал на ООН уличи членове на Хизбула като преки извършители на атентата, при който загина Рафик Харири. Хизбула категорично отхвърля тези обвинения. Групировката не приема и частта от резолюцията на ООН, приета след войната с Израел през 2006 г., която изисква всички въоръжени милиции в страната да предадат оръжието си на ливанската армия. Позицията на Хизбула е, че се нуждае от оръжие, за да отбранява и себе си, и Ливан от Израел.

В интервю, публикувано днес в ливанския вестник "Ан Нахар" Бан Ки-мун подчертава, че Хизбула е длъжна да изпълни изискванията, съдържащи се в резолюцията, и да се разоръжи, както направиха всички останали въоръжени милиции, участвали в гражданската война в страната в периода от 1975 до 1990 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна