Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ: Спряното кисело мляко е било с растителни мазнини

В млякото на фирмата "Бор-Чвор" има растителна мазнина. Това заяви директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов в предаването "От петък до петък". Има протокол, в който пише, че има наличие на растителни мазнини. Аз разбирам, че те се хващат за един протокол, в който наистина няма такова наличие, но изследванията не се отразяват с един протокол. Партидата, която е изследвана, категорично е намерено съдържание на растителни мазнини, което е недопустимо, каза още той.

По думите му на фирмата е наложен акт в размер на 10 хиляди лева. В мандрата на "Бор-Чвор" ще има постоянно наблюдение от членове на БАБХ. Фирмата ще влезе в графа "рискови", което означава, че проверките ще бъдат по-чести и всяка партида от това мляко първо ще бъде изследвана и след това пускана на пазара, обясни Войнов.

Ръководството на предприятието също отчита отклонение от допустимата масленост на продукта и не искаме да прикриваме този факт. В някои медии се съобщава, че има наличие на растителни мазнини. Това е абсолютно невярно, каза търговският директор на фирмата Георги Балабански. Според него виновен за сгрешената масленост е технологът, който е санкциониран и ще си понесе дисциплинарните последствия.

Цялото интервю с Йордан Войнов и позициите на ръководството на фирмата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени