Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан Клод-Юнкер: Еврозоната е решена да запази рейтингa на фонда си за стабилност

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Еврозоната е твърдо решена да направи всичко възможно, за да запази максимално високия кредитен рейтинг (AAА) на фонда си за стабилност, заяви в комюнике председателят на Еврогрупата, премиерът на Люксембург Жан Клод-Юнкер, след като Стандард енд Пуърс понижи кредитните рейтинги на девет страни от еврозоната, включително на Франция, предаде Франс прес.

Европейският комисар по икономическите въпроси Оли Рен нарече "погрешно" решението на Стандард енд Пуърс да намали кредитните рейтинги на 9 страни от еврозоната. Той изрази съжаление от "нелогичното" решение, което не случайно е взето точно в настоящия момент, когато еврозоната предприема решителни мерки за преодоляване на кризата.

Германия не е "съвсем изненадана" от намаляването на кредитните рейтинги на съседите й, каза германският финансов министър Волфганг Шойбле. Германия, Холандия, Финландия и Люксембург запазиха високите си рейтинги AAА.

Коментирайки положението на други страни от еврозоната, чиито оценки бяха понижени, Шойбле добави:

Мисля, че ние всички сме тясно свързани, така че едва ли това няма ни се отрази, но ние всички сме на верен път.

Австрийското правителство нарече "непонятно" решението на Стандард енд Пуърс. Финансовият министър Мария Фектер каза, че реакциите на пазарите на решението на Стандарт енд Пуърс няма да са "толкова драматични", защото австрийските икономически показатели са добри.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна