Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саркози представя нов проект за реформи за излизане от кризата в края на януари

Снимка: БГНЕС

Дълговата криза може да бъде преодоляна с реформи, заяви френският президент Никола Саркози в първото си изявление след като "Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Франция.

Нов проект за реформи за излизане от кризата ще бъде представен на французите в края на януари, съобщи Никола Саркози в речта си в град Амбоаз, три дни преди насрочената национална среща за мерки срещу кризата. Тя ще се проведе в напрегнат политически климат, след като Франция загуби максималния си рейтинг от "Стандард енд Пуърс". Без да коментира конкретно рейтинговата деградация президентът настоя, че е казвал истината за тежестта на кризата безпрецедентно от век насам, която според него не трябва нито да се подценява, нито да се драматизира прекалено.

Той призова към колективна воля за преодоляване на ситуацията чрез реформи. Сред промените, които ще бъдат обсъдени със социалните партньори в сряда са промени в данък добавена стойност, промени в работния ритъм за повишаване на конкурентоспособността и въвеждане на данък върху финансовите транзакции.

Информацията е на кореспондента на БНР в Париж Юлия Талева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени