Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран предупреди арабските си съседи да не увеличават производството на петрол

Иран предупреди съседките си от Залива да не увеличават производството си на петрол, за да компенсират иранския износ в случай на петролно ембарго от страна на Запада срещу Техеран, съобщи АФП. "Няма да смятаме за приятелски подобни действия", каза Мохамед Али Хатиби, представител на Иран в ОПЕК. "Ако страните производителки на петрол в Залива решат да компенсират иранския петрол, тогава те ще бъдат отговорни за случващото се".

Хатиби каза още, че Иран ще гледа на всеки член на ОПЕК, който "сътрудничи на западните нации, като на техен съучастник". "Никой не може да предскаже последствията", добави Мохамед Али Хатиби.

Страните от ЕС постигнаха принципно съгласие за налагане на петролно ембарго върху Иран, в рамките на усилията на Запада да засили натиска върху Техеран във връзка с ядрената му програма. Те смятат да се обърнат към други страни износителки на петрол, за да компенсират недостига от ирански петрол.

Саудитският министър на петрола Али Наими заяви вчера, че страната му е готова да увеличи износа си на петрол по искане на страните потребители.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна