Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гидо Вестервеле: Време е Европа да създаде собствени рейтингови агенции

Снимка: БГНЕС

Германският външен министър Гидо Вестервеле призова да се създадат независими европейски рейтингови агенции.

Време е Европа да създаде свои независими рейтингови агенции и да успокои пазарите, които се задъхват от постоянните спекулации. Трудно е, когато точно във фазата на успокояване отвън отново се внася напрежение. Това заяви германският външен министър след среща с гръцкия премиер Лукас Пападимас.

Той направи своя коментар, след като в петък срещу събота американската рейтингова агенция "Стандарт енд пуърс" понижи кредитния рейтинг на 9 държави от еврозоната.

Единственият начин Европейският съюз да си върне доверието на пазарите е да започне да прилага постигнатите споразумения, посочи Вестервеле.

Германският външен министър похвали усилията на Гърция и изрази подкрепата на своята страна. Той призова гърците за повече кураж в предстоящите тежки времена и подчерта, че усилията им заслужават огромно уважение.

Бъдещето на валутния съюз зависи от продължаващите преговори между гръцкото правителство и частните кредитори на страната за разсрочване на нейните задължения.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле също подкрепи Атина след като от Берлин предупреди кредиторите да не злоупотребяват със ситуацията и да не искат непосилно високи лихви от Гърция.


Информацията е на кореспондента на "24 часа" Капка Тодорова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени