Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ предлага безсрочен мораториум върху добива на шистов газ чрез хидравлично разбиване

Снимка: БГНЕС

Правителството оттегли решението си фирма "Шеврон" да търси шистов газ у нас. Компанията обаче ще има право да търси природен газ, съобщи енергийният министър Трайчо Трайков. Кабинетът дава право на компанията да търси природен газ у нас, но без да използва конфликтната технология.  

Оттеглихме решението, което дава право да се подпише договор с фирмата "Шеврон", като идеята е така да бъде модифициран процесът, че фирмата да има право да извършва проучвания по конвенционалния метод за нефт и газ, но да не използва конфликтната технология "хидрофракинг".

Трайков посочи, че решението на кабинета не е обвързано със срокове и предстоят разговори с "Шеврон". Не е ясно и дали страната ни ще трябва да връща средствата, които фирмата вече е платила.

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи безсрочен мораториум върху добива на шистов газ чрез метода на хидравличното разбиване, стана ясно след приключилото заседание на депутатите от групата.

Не закон. Решение за мораториум. Временна забрана, тя ще бъде безсрочна. При всички случаи ще бъде абсолютно забранена технологията за шистов газ, така нареченото "хидравлично разбиване", каза заместник-председателят на групата на ГЕРБ Валентин Николов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна