Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шулц застава начело на ЕП

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Германският социалист Мартин Шулц ще бъде председател на Европейския парламент през следващите две години и половина. Той беше избран със значително мнозинство.

Досегашният председател на ЕП Йежи Бузек тържествено обяви, че Мартин Шулц е избран за поста и го покани да го замени на председателското място. Шулц получи 387 гласа, с 21 повече от необходимото абсолютно мнозинство, гарантирано му в аванс със споразумение между двете най-големи политически сили – на ЕНП и социалистите.

Тези, които дадоха гласа си за мен, могат да се гордеят. Другите ще бъдат приятно изненадани, защото ще бъда председател на целия Европейски парламент и ще защитавам и техните права – бяха първите думи на Мартин Шулц.

Като най-голямо предизвикателство Мартин Шулц очаквано определи преодоляването на кризата с повече общностен подход. Думите му бяха: Или всички ще спечелим, или всички ще загубим.

Очакванията са, че той ще използва поста за укрепване на позициите на левицата в Европа. Идеите на Мартин Шулц са за все по-интегрирана Европа, в която ще се говори не само за затягане на колани и фискална дисциплина, но и за растеж, заетост и социална политика.

Ето какво очакват от избора на Мартин Шулц българските евродепутати - Андрей Ковачев от ЕНП и Илияна Йотова от групата на социалистите:

Нашата надежда е г-н Шулц да бъде силен председател на ЕП и да изразява позицията на целия парламент, независимо от политическите пристрастия, които той има или които някои от неговите колеги имат. На нас ни трябва силна европейска институция, представляваща гражданите на ЕС. ЕП трябва да бъде взет на сериозно както от всички страни-членки, така и от другите европейски институции като Съвета и Комисията. Това е нашата мотивация да гласуваме за г-н Шулц, каза Андрей Ковачев.

Очакваме Мартин Шулц да бъде силният президент на ЕП и действително да върне институцията там, където й е мястото, защото за съжаление след кризата ЕП започна да губи позиции, а и не само ЕП, но и ЕК, и Европейският съвет. Да се вслушва преди всичко в действията и решенията на някои от най-силните лидери в Европа, каза Илияна Йотова.

Ръководството на Европарламента се подновява по средата на всеки петгодишен мандат, изборът се прави с таен вот, но е предрешен от договореност между основните политически сили.

Информация на кореспондента на БНР Диана Чепишева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна