Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Калиник поиска прошка след оповестеното му досие в ДС

Снимка: Ива Антонова

Днешният Атанасовден мина под знака на разкаянието, желанието за поемане на отговорност и опрощението. За първи път в храма Свети Атанасий във Варна богослужението не беше водено от митрополит Кирил. Свещеници коментираха, че причината е оповестеното досие на висшия духовник. Вчера стана ясно, че 11 от общо 15 митрополити от Светия синод са сътрудничили на Държавна сигурност.

Врачанският митрополит Калиник поиска прошка след оповестеното му досие в бившата Държавна сигурност. В присъствието на журналисти и свещеници 80-годишният владика заяви:

Бих помолил за прошка и за извинение. За никого не съм донасял нещо лошо, напротив – бях възпрепятстван да ръкополагам някои свещеници. Но аз поради своя обет и служение като владика на своя глава, бих казал, направих съответните свещеници. Аз съм имал свои разбирания, виждания – така, както пише и в Библията. Всяка власт е от Бога. Ние сме били длъжни да сме в синхрон с държавността за доброто на народа. 

Той обясни, че не е принуждаван да сътрудничи на бившите служби. От своя страна викарийният епископ Киприян съобщи, че местното духовенство подкрепя врачанския митрополит.

Русенският митрополит Неофит отново заяви, че е чист пред съвестта си. Не се чувствам виновен към никого или че съм предал някого. Просто съм изпълнил нещо, което в онова време е било изискване, когато е трябвало да се пътува извън страната, заяви той.

Според миряните, които дойдоха днес да запалят свещ за празника в църквата „Успение Богородично” в София, обявената от Комисията по досиетата информация е петно за църквата, но няма нищо общо с вярата.

Да понесат отговорност за делата си призова Иван Николов от Съюза на репресираните: Трябва да си посипят главите с пепел. Ако имат достойнство, трябва да се оттеглят от своя пост.

В Разград главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи обяви, че не трябва да се търси мъст от духовниците, които са били вербувани: Пред себе си съм чист. Моята съвет е спокойна. Отношението на мюсюлманите към мен не се е променило. След като беше обявено моето има за пръв път през 2006 г., оттогава съм избиран 3 пъти за главен мюфтия.

От нито едно вероизповедание все още няма официална реакция.

Още по темата:

Фондация "Митрополит Методий Кусев": Владиците с досиета да се оттеглят в манастир 

Целия репортаж на Станислава Пирчева чуйте в звуковия фаайл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна