Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

"Много амбициозен човек съм и ще ви изненадам като президент", твърди в интервю за Преса Росен Плевнелиев, който днес полага клетва като държавен глава. "Не познавам Борисов като диктатор и като силов управленец", казва още Плевнелиев и уверява, че няма да е символ на "уговорки и решения, взети на четири очи зад дебели стени". Двама президенти ще имаме до неделя, когато Георги Първанов ще сдаде властта на "Дондуков" 2, отбелязва Стандарт. Тогава е и церемонията с топовни салюти пред Паметника на Незнайния воин. Заради ВИП гостите за клетвата в Народното събрание, центърът на София днес ще бъде затворен, посочва изданието. Първанов приключва втория си мандат като най-одобряван от всички президенти досега, пише Земя. Процентът на обществено одобрение за Първанов при встъпването му в длъжност беше 44% - дял, съпоставим с 45-те процента, с които приключва втория си мандат.

Вече не е далечен денят, когато България ще влезе в Шенген, увери германският канцлер Ангела Меркел на работен обяд в Берлин премиера Бойко Борисов, пише Монитор. Тя допълни, че Германия се е убедила на място, че страната ни е готова за това.

Според последната прогноза на Световната банка, светът е изправен пред риск от нов икономически спад, подобен на този от 2008-2009 г. след фалита на американската инвестиционна банка "Лемън брадърс", пише Класа. В Eврозоната се очаква рецесия от 0,3%, в България - едва 1,2% ръст.

Данъкът върху финансовите транзакции в Европейския съюз ще засегне в много по-малка степен банките и финансовите компании, въпреки че по дефиниция е насочен срещу тях, посочва Капитал Дейли. Данъкът ще удари потребителите и ще намали доходността на всички пенсионни фондове, коментира изданието.

София харчи 5 млн. лв. на година за издръжка на Столичния инпекторат, който събира 2 млн. лв. от глоби, отбелязва Сега. Инспекторатът успява да събере под 10% от глобите, които налага.

Над 1,5 млн. лв. дължи българското посолство във Великобритания на кметството на Лондон, пише Труд. Парите са от неплатена такса "задръстване", която се събира от всички коли, влизащи в центъра на града. Сумата била натрупана от началото на събирането на тези такси през 2003 г. до 29 декември 2011 г.

Рекетират миньорите от "Мини Марица-изток" с цената на тока, отбелязва Дума. Само за ден шефът на Държавната комсиия за енергийно и водно регулиране измени прогнозата си и заяви, че електроенергията щяла да поскъпне не с 10, а с 50% заради стачката на миньорите.

Незаконните имоти и банкови сметки на депутати и магистрати ще се отнемат, пише в новия проект за гражданска конфискация, който бе внесен в сряда от ГЕРБ, пише 24 часа. Имотите на депутатите ще бъдат проверявани, дори ако производството срещу тях е спряно заради имунитет.

Врачанският митрополит Калиник поиска прошка след оповестеното му досие от бившата държавна сигурност, пише Новинар, като се позовава на Българското национално радио. Владиката заяви, че за никого не е донасял нищо лошо. По думите му е бил длъжен да е в синхрон с държавността за доброто на народа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени