Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи проектът за социална интеграция на децата от дома в Роман

Снимка: Архив

Приключи проектът за социална интеграция и професионално ориентиране в дома за деца, лишени от родителски грижи в град Роман. В продължение на няколко месеца доброволци, организирани от Българския християнски студентски съюз, провеждаха клубове по интереси в социалния дом. Проектът бе финансиран с близо 5 хиляди евро по програма "Младежта в действие" на Европейския съюз.

Всичко започнало когато група ученици и студенти решили да станат доброволци. С подкрепата на българския студентски християнски съюз спечелили проект за подкрепа на децата в дома в град Роман.

Организирали клубове по готварство, фризьорство и маникюр, по изобразително изкуство и по компютри. Целта била когато напуснат дома младежите да имат умения, с които да могат да изкарват прехраната си. Резултатите не закъснели:

Тези деца не можеха да си напишат името отначало. В края вече пишеха на "Word" менюта за ресторанти, oбясни доброволецът Мартин Дойчинов.

В клубовете по интереси има 30 деца на възраст от 7 до 19 години. Освен да готвят, да правят прически, да изработват бижута и да работят с компютри, децата се научили и на други неща.

Като това да казват "моля", "благодаря", "извинявай", разказа Цветомира Любенова, ръководител на клуба по изобразително изкуство.

В проекта се включили трийсетина ученици и студенти.

Информацията е на Андрей Борисов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени