Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възобновиха акциите по издирване на безследно изчезналите от "Коста Конкордия"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Бяха възобновени акциите по издирване на безследно изчезналите при корабокрушението на италианския кораб "Коста Конкордия". В неизвестност все още остават 23-ма души, докато установените жертви са 11. Разкриват се и нови факти за действията на капитана при инцидента.

Специализираните части на бреговата охрана подновиха работата по търсене на още оцелели, след като днес корпусът на кораба се стабилизира. Преди това спасителната операция беше временно прекратена заради опасно наклоняване на лайнера.

С помощта на контролирани експлозии водолазите направиха още няколко отвора, на дълбочина 18 мерта под водата, за да могат по-лесно да проникнат във вътрешността му.

Едновременно пристигналите кораби-цистерни започнаха подготвителните работи за изпомпване на голямото количество гориво на кораба. За това ще бъде необходим най-малко един месец. Със задачата е натоварена същата холандска компания, която преди години извади потъналата руска подводница "Курск".

Магистратитие, водещи разследването, се опитват да изяснят дали в трагичната нощ освен капитана Франческо Скетино отговорност за фаталното забавяне - с час и половина - на сигнала за евакуиране на пасажерите има и компанията собственик на лайнера, която е била информирана веднага.

Подозира се, че компанията "Коста" се е опитала да избегне евентуално плащане на компенсации за пасажерите.

Италианските медии публикуваха свидетелства на туристи, видели капитана на кораба да пие в ресторант в компанията на младо момиче. Оказа се, че тя е 25-годишна молдовка, работеща за същата компания, която също ще бъде рапитана от магистратите.

Информацията е на кореспондента на БНР в Италия Ирина Стоилова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна