Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската агенция по морска безопасност може да съдейства при разлив от "Коста Конкордия"

Европейската агенция по морска безопасност има готовност да съдейства на италианските власти при евентуален петролен разлив от кораба "Коста Конкордия". Това съобщиха от Европейската комисия, която ще вземе предвид причините и поуките от този инцидент в предстоящите промени в европейското законодателство за безопасност на пътническите кораби.

Ако италианските власти преценят, че има риск от разлив на петрол или друг тип замърсяване, те могат да поискат и ще получат съдействие от Европейската агенция по морска безопасност. За тази цел тя вече е разположила специален плавателен съд в залива на Ла Специя в близост до мястото на инцидента.

Междувременно от Европейската комисия припомнят, че според действащото законодателство, във всяка страна членка трябва да има независим орган за разследване на морски инциденти. Разследването, което се води по обща европейска методика, трябва да приключи до една година след аварията, като резултатите от него трябва да бъдат оповестени официално и представени на всички останали държави от Евросъюза, за да ги имат предвид в работата си по подобряване на сигурността на пътниците.

Европейската комисия също ще отчете случая в предстоящите законодателни промени, като особено внимание ще бъде отделено на конструкцията и стабилността на плавателните съдове, подготовката на екипажите и мерките за безопасност, включително и процедурите по спешна евакуация.

Идната седмица комисарят по транспорта Сим Калас ще обсъжда всички тези въпроси с евродепутати от транспортната комисия. Следващите месеци дискусиите ще продължат със страните-членки, като целта е новото законодателство да бъде факт до края на годината.

Информацията е на корспондента на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна