Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада експулсира четирима руснаци, заподозрени в шпионаж

Канада експулсира четирима служители от посолството на Русия, заподозрени в шпионаж, съобщи на сайта си местната телевизия Си Ти Ви, цитирана от електронното издание "Лента".

Съобщават се имената на двама дипломати: подполковник Дмитрий Федорчатенко - помощник на военния аташе, и Константин Колпаков - аташе. Според бившия шеф на канадското контраразузнаване Джефри О'Брайън, Федорчатенко е работел най-вероятно за руското военно разузнаване ГРУ.

Според "Глоуб енд мейл" останалите двама служители са технически персонал. Руското посолство потвърди официално, че са отпътували трима. Прессекретарят на руската мисия обаче заяви, че заминаването им не е свързано с шпионаж и тримата са отпътували поради приключване на срока, за който са назначени.

"Глоуб енд мейл" посочва и четвърто име - Татяна Стеклова, чието заминаване не е било коментирано от руското посолство. Канадските власти отказват да коментират случая, тъй като става дума за въпроси, засягащи националната сигурност.

Този месец в Канада бе арестуван Джефри Делайл, офицер от военноморския флот, обвинен, че е предавал секретна информация на Русия от 2007 г., напомня "Лента".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!