Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят най-старата златна мина в Европа с фотоизложба в Археологическия музей

Най-старата златна мина в Европа ще бъде представена тази вечер с фотоизложба в Археологическия институт с музей при БАН в София. Златната мина се намира на хълма Ада тепе край Крумовград и е от периода на късната бронзова епоха по времето на Троя и Микена. В хода на археологическите работи през последните десет години са събрани ценни сведения за рударските умения на древните траки.

През 2011 г. е проведен интересен археологически експеримент. С помощта на копия на древни инструменти от дърво и камък е добито злато по начина, по който са го правили траките преди векове, разказва Христо Попов.

Имаме открити малки златни стопилки, които показват, че на мястото е било топено, тоест опитахме се стъпка по стъпка тези технологични етапи да ги възстановим, за да можем да си отговорим част от тези находки, които ние намираме в Ада тепе, за какво точно са служили.

В разкопките са инвестирани 2,5 млн. лева, отбелязва директорът на археологическия музей Людмил Вагалински.

Много мащабен проект и като сума, и като обхват на територия. Той е много труден. Качеството ни на работа е на много високо равнище.

Рамков договор за финансиране и осъществяване на научни изследвания на Ада тепе ще гарантира продължаващите разкопки през следващите три години.

По публикацията работи: Станислава Пирчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени