Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Кипър одобри план за спасяването на националния си авиопревозвач

Правителството на Кипър одобри план за спасяването на националния си авиопревозвач Cyprus Airways. За авиокомпанията, която има сериозни финансови проблеми, ще се търси стратегически инвеститор.

Правителството на Кипър взе решение за започване на преговори със стратегически инвеститори или партньори и за продажба на акции от мажоритарния държавен дял в Cyprus Airways. Одобрените мерки целят да подкрепят авиокомпанията чрез увеличаване на акционерния й капитал и финансовата й стабилност, за да се гарантира бъдещата й дейност. "Спешно и трудно" нарече взетото решение правителственият говорител Стефанос Стефану. Той го аргументира с важната роля, която авиокомпанията има за развитието на туристическия бизнес на страната, който е в основата на кипърската икономика.

В момента държавата държи 70% от капитала на Cyprus Airways, останалият дял е на частни инвеститори. Увеличението на капитала ще се търси чрез привличане на стратегически инвеститор, като по неофициална информация необходимата сума е в размер на 30-40 милиона евро. Вече се появиха и неофициални съобщения, че интерес проявявят три авиокомпании – от Ливан, Катар и “Аерофлот”.

През последните години Cyprus Airways изпитва сериозни финансови затруднения, основно заради икономическата криза, засегнала и авиационната индустрия в световен мащаб. През миналата година правителството даде на компанията финансова инжекция от 20 милиона евро като компенсация за загубите, които тя търпи, заради наложената от Турция забрана да изполва въздушното й пространство и летища.

Договореният спасителен план с компанията включва мерки за икономии на 42 милиона евро чрез съкращаване на разходите и на персонал. По последната обявена официално информация през първото полугодие на 2011 г. кипърският национален авиопревозвач отчита загуба от 30 милиона евро.

От днес Кипърската фондова борса спря търговията с акции на Cyprus Airways.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Никозия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна