Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 500 пункта за цветни и черни метали са закрити през последните месеци

Снимка: БГНЕС

Около 500 пункта за цветни и черни метали са закрити през последните месеци заради изискването тези площадки да се намират в селища, които имат общ устройствен план. Проблемът е, че голяма част от общините не са приели тези планове.

Близо една година фирмите за изкупуване на цветни и черни метали възразяват срещу това изискване. Сега се надяват в новия проектозакон да бъде намерено решение в тяхна полза. Иван Груйкин от Гражданската инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали аргументира възраженията:

Това е все едно утре да бъде приет закон за жилищното строителство, на които норми не отговарят 90% от построените сгради и това да послужи като основание за събарянето на тези сгради.

Браншовите организации на фирмите за изкупуване на черни и цветни метали заведоха дело в Конституционния съд. Според Иван Груйкин ще бъдат закрити 1900 от общо 2300 пункта за черни и цветни метали, които се намират в общини без общ устройствен план. Организациите смятат, че всички промени се правят в интерес на една определена фирма и ще се създаде монопол в бизнеса:

Това насилствено закриване на площадките има неблагоприятни последици с много аспекти. Това ще доведе до нарушаването на правилата на конкуренцията.

МОСВ и депутатите от ГЕРБ искат да се въведе ред в бизнеса с черни и цветни метали и да се премахнат незаконните пунктовете. Намерението е да се намалят кражбите на метални отпадъци. Общините трябва да изградят площадки в рамките на 2 години след влизане в сила на промените, но според фирмите, които сега изкупуват тези отпадъци, хората ще започнат да изхвърлят металните отпадъци на произволни места. Освен това според тях общините ще сключат договори с нови фирми, които да извозват металните отпадъци до предприятия за рециклиране.

Фирмите за черни и цветни метали продължават да възразяват и срещу въведената банкова гаранция.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна