Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Найденов: Харизанов е дребен, целта на атаката съм аз

Снимка: Архив

Харизанов е дребен, целта на атаката съм аз. Това обяви министърът на земеделието Мирослав Найденов след открито заседание на борда на директорите на "Напоителни системи". По време на заседанието по предложение на Найденов Георги Харизанов беше отстранен от поста председател на борда и на негово място беше избран строителният инженер Радослав Чеглайски.

Според земеделския министър, повдигането на обвинение срещу Георги Харизанов 11 години след случая, в който той е разпитван като свидетел, е организиран сценарий в следствие на това, че "Напоителни системи" е засегнало нечии сериозни финансови интереси. Найденов смята, че обяснението е в това, че дружеството е започнало заснемане и паспортизация на 11 язовира, чиято документация е изчезнала от бившата Агенция по хидромелиорации. Когато финансовите баланси бъдат попълнени, ще стане ясно колко пари са излезли от тогавашното Министерство при бедствия и аварии и не са влезли в хидросъоръженията. Източвани са милиони, твърди Найденов. Независимо от атаките, до средата на годината истината ще излезе наяве. С тази задача ще бъде натоварен новият шеф на борда Радослав Чеглайски.

Обвинението срещу бившия вече шеф на борда на "Напоителни системи" Георги Харизанов е повдигнато на 13 януари. Едва вчера обаче той е казал на земеделския министър за това. Това, според Найденов, е основната причина да бъде отстранен, както и фактът, че в качеството си на обвиняем не може да управлява дружеството. Мирослав Найденов многократно заяви убедеността си в невинността на Харизанов и пое ангажимент да го възстанови на работа, ако и когато тя се докаже.

Найденов ще изпрати свидетелството за съдимост на бившия председател на  Георги Харизанов за проверка в Софийска градска прокуратура. Харизанов е представил свидетелство за съдимост при назначаването си, в което пише, че е неосъждан.


Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна