Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Триумфът на Йоахим Гаук

Снимка: БГНЕС
Ангела Меркел не желаеше Йоахим Гаук за президент, но тя нямаше много шансове – или трябваше да рискува бъдещето на правителствената коалиция, или трябваше да отстъпи, за да може по-бързо да реши въпроса. Това коментира в предаването "Събота 150" кореспондентът на БНТ в Германия Мария Стоянова. Тя обясни: Ангела Меркел не желаеше Йоахим Гаук за президент, защото тя имаше свой кандидат, който издигна преди 2 години срещу кандидатурата на Гаук – това беше Кристиан Вулф. Ако Меркел сега беше излязла с кандидатурата на Гаук, щеше да бъде открито признание за поражение. Още преди консултациите тя каза "Всички други, само без Гаук". Либералите обаче изведнъж казаха, че Гаук е техният човек. Така те поставиха Меркел пред свършен факт, тя нямаше много шансове.

Лявата партия категорично отхвърля Гаук като кандидат за президент, но тя е достатъчно слаба, за да не може да попречи на триумфа, който Гаук ще преживее, изказа мнение Стоянова.

За германците поста на държавния глава на Федералната Република е изключително сериозен, той трябва да олицетворява най-висшите морални ценности. Изискванията към държавния глава са много високи, особено след като само в рамките на 2 години двама държавни глави се наложи да подадат оставка. По този начин и авторитетът на самата президентска институция беше разклатен. След случая с Кристиан Вулф като че ли германците искаха някой, който да бъде човечен, да не е замесен в никакви игрички и схеми, да няма приятелски кръгове и да бъде добър оратор. Такъв човек е Йоахим Гаук – една фигура, която е абсолютно безпрецедентна, една фигура, която е много известна извън границите на Германия, коментира още журналистът.

Коментара на Мария Стоянова, както и обобщение за личността на Йоахим Гаук, чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна