Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България договаря по-ниска цена на природния газ с "Газпром"

Снимка: БГНЕС

България договаря по-ниска цена на природния газ по договора ни с "Газпром", който изтича в края на тази година. Това обяви енергийният министър Трайчо Трайков след среща в Министерския съвет с генералния директор на "Газпром" Алексей Милер. Срещата беше при премиера и с участието на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Алексей Милер излезе от сградата на Министерския съвет, без да отговори на журналистически въпроси. От думите на енергийния министър Трайчо Трайчов стана ясно, че на срещата са били обсъждани цените на руския природен газ, бъдещите ни договори с "Газпрм", както и участието ни в проекта "Южен поток". С колkо ще бъде намалена цената на руското синьо гориво, което получваме по договора ни с "Газпром", който изтича в края на 2012 г., ще стане ясно до 2 месеца.

По текущите договори за доставка, които изтичат в края на тази година, веднага започваме преговори, с цел да постигнем допълнително коригиране на цената, което, разбира се, трябва да е в посока надолу. Надявам се, и това е целта ни и ангажиментът на г-н Милер, до един, максимум 2 месеца, да имаме решение по този въпрос, което касае само периода до края на 2012 г., посочи Трайков.

Бъдещият договор за доставка на природен газ да е без посредници, договарят още двете страни, допълни той:

Бъдещите догори за доставка - потвърдихме позицията си, те да се сключат в съответствие с принципните договорености от лятото на 2010 г., при които взаимоотношенията са директно между "Газпром експорт" и "Булгаргаз", без посредници. Ценообразуващата формула да вземе предвид новите тенденции при изчисляването на цената - това означава да има компонента за спотовата цена, означава, като цяло, да се намали обвръзката с нефтения пазар.

До ноември страната ни ще вземе окончателно известиционно решение за българския участък на газопровода "Южен поток". Очаква се строежът му да започне до края на 2012 г.

Общата ни цел е да приключим предварителните дейности, така че към ноември месец да можем да вземем окончателно инвестиционно решение за българския участък., увери Трайчо Трайков.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна