Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 39 млн. лв. са получили общините от концесии

Снимка: БГНЕС
Близо 39 милиона лева са получили общините от концесионни възнаграждения след промените в Закона за подземните богатства в средата на миналата година. Те предвиждат 50 процента от концесионните възнаграждения за големите концесии и 100 процента от малките да остават в общините. Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков лично връчи чекове на общините с най-високи концесионни възнаграждения за 2011 г.

През 2011 г. местната власт е получила 24 млн. лв., а от началото на тази година са изплатени още 15 млн. лв. - 12 млн. лв. от големите концесионери, като "Мини Марица-изток", "Елаците мед", "Асарел-Медет" и "Челопеч Майнинг", и 3 млн. лв. от по-малки концесионери.

България трябва да печели от подземните си богатства. В този период сме издали над 150 разрешения за проучване и над 100 концесии, за които ще бъдат инвестирани над 200 млн. лв., ще бъдат създадени над 1500 работни места и ще генерират допълнителни концесионни възнаграждения, каза министър Трайков.

Челопеч е общината, получила най-голямо възнаграждение от концесионните дейности. Нейният кмет Алекси Кесяков подчерта отговорността да се управляват и оползотворяват средствата, така че да създадат устойчива икономическа среда в общините.

Това са средства от концесионни възнаграждения на експлоатация на подземни природни богатства. Рано или късно те ще свършат. Тези средства трябва така да ги управляваме, че да създадем устойчива икономическа среда в нашите общини и след затварянето на предприятията и след прекратяването на тези плащания по концесията, каза Кесяков.

Чекове за над 1,5 млн. лв. до над 2 млн. лв. получиха и кметовете на Раднево, Панагюрище, Гълъбово и Етрополе. Министър Трайков уточни, че освен тези 5, още 130 общини получават по-малки суми от концесии.
По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна