Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърските авиодиспечери стачкуват заради съкращаване на доходите им

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Днес е първата от обявените 4 стачки през месец март на авиодиспечерите в Кипър. Въздушното пространство на страната ще бъде затворено от 12.00 до 16.00 часа заради продължаващия спор на авиодиспечерите с правителството за техните възнаграждения.

Двете международни летища на Кипър в Ларнака и Пафос прекъсват работа за 4 часа днес. 20 полета от и за острова се отменят, което засяга близо 2000 пътници. Четиричасови стачки са насрочени и за 7, 12 и 15 март.

Авиодиспечерите стачкуваха през декември и януари. Новата серия ескалира стачните им действия срещу приетите от правителството и парламента антикризисни мерки, които ги засягат. А те са замразяване на заплатите им за 2 години, орязване на допълнителни възнаграждения, увеличаване на пенсионните им вноски.

Ръководителите на полети настояват да бъдат извадени от групата служители в държавния сектор, върху които се простират тези рестрикции. Те твърдят, че техните доходи не ощетяват държавния бюджет. Според правителството авиодиспечерите трябва заедно с другите държавни служители, работещите в частния сектор и бизнесът да поемат своя дял във финансовата стабилизация на страната.

Синдикатът на авиодиспечерите и Министерството на съобщенията взаимно се обвиняват в липса на воля за диалог и постигане на споразумение.

Стачките на практика затварят достъпа до острова и ще нанесат допълнителни значими щети върху икономиката на страната, тъй като туризмът е основният й отрасъл.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац – кор. на БНР в Кипър
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна