Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирми за изкупуване на черни и цветни метали отново протестираха в София

Снимка: БГНЕС
Фирми за изкупуване на черни и цветни метали отново протестираха срещу изискванията в законопроекта за управление на отпадъците и срещу вече действащи разпоредби. Те настояват да се промени условието площадки за черни и цветни метали да има само в общини с приет общ устройствен план. Вероятно депутатите ще се съобразят с това предложение на фирмите за изкупуване на скрап. Протестиращите настояват да отпадне задължението гражданите да предават безвъзмездно метали и всички негодни уреди от бита на площадки, които общините трябва да изградят. Иво Георгиев, председател на асоциацията на рециклиращата индустрия коментира:

Скрапът ще тръгне да излиза извън пределите на България. Мога да твърдя, че над 2,5 млрд. лв. е оборота за 2011 г., по предварителни данни. Много повече корпоративен данък ще внесем в държавата. Не знам как господин Дянков намира това, но ще паднат и приходите в бюджета. На целия български народ ще му бъде забранено да предава отпадъците си от черни и цветни метали от битов характер, от всякакъв вид на площадки, които останат да работят от нашите. Това не е ли обир на народа от държавата.

Фирмите за изкупуване на черни и цветни метали подготвят съвместни протести с други браншови организации, чиято дейност е засегната от законодателството. Георгиев уточни:

Събираме всички тези засегнати браншове да се обединим под едно лого "Не на монополизацията на бизнеса в България" срещу правителствената политика към малкия и среден бизнес. Това всичко е уедряване на бизнеса, всичко е целенасочено.

Организациите ще изпратят писмо и до европейския парламент, в което ще изразят възраженията си срещу законите, които съмдават монопол в страната.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна