Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно е до края на мандата на правителството да бъде понижен Данък добавена стойност

Снимка: БГНЕС

В редовния парламентарен контрол на питане как правителството стимулира развитието на икономиката отговори премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че се влагат средства в икономики, които ще се развиват тепърва, и допълни, че в края на мандата е възможно да падне и ставката по ДДС. Питащият Антон Кутев каза, че са необходими стимули в икономиката, които да увеличат инвестициите и работните места и предложи да се повишат пенсиите на пенсионерите, за да се увеличи от това потреблението в страната и да се облекчи кредитната политика.

Думите на Кутев предизвикаха вице премиера Симеон Дянков да вземе думата:

2011 година е първата година от 1996-та, в която текущата сметка е с положително салдо. От 1996-та година за първи път 2011 година износът ни е по-голям от вноса и текущата ни сметка е на плюс. Проверете го, явно не сте запознати.

Второ - фискалният резерв 2011 година в нетна стойност, като се отчете какво държавата дължи на бизнеса - български и чужд - е по-голям отколкото беше през юли 2011 година. Вие не платихте близо 4 милиарда дългове, оставихте ги за нас. Хвалехте се, че имате уж голям фискален резерв, а четири милиарда от този фискален резерв отиде, за да платим вашите дългове. Сега фискалният резерв е по-голям, отколкото вие ни го оставихте.

Информацията е на Румяна Василева

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна