Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайков: Ръководството на ГОРУБСО-Мадан ще изплати в понеделник 700 000 лв. от задълженията за заплати

Снимка: БГНЕС

Ръководството на ГОРУБСО-Мадан ще изплати в понеделник 700 000 лева от задълженията за заплати. Това заяви пред протестиращите миньори министър Трайчо Трайков, който срещна с всички страни по проблемите на дружеството и протеста на минните работници.

След разговорите с представители на ръководството на Горубсо-Мадан Трайчо Трайков обобщи, че трудно се открива икономическа логика за финансовите загуби на минното дружество, което експлоатира двете най-богати рудни находища в Родопите. На срещата за пореден път е посочено, че рудодобивното предприятие е в тежко финансово състояние. Задълженията за заплати, осигуровки и данъци са над 9 милиона лева. Част от просрочените с месеци заплати трябва да бъдат изплатени в понеделник. Министър Трайков заяви:

Това, което се ангажираха от ръководството да направят е в понеделник да платят 700 000 лв. по сметките и джобовете на хората. Така, че да може да започне работа и в срок от две седмици да бъдат разплатени окончателно и безусловно и останалите дължими суми на работниците. Също до понеделник трябва да бъдат изпълнени предписанията на Инспекцията по труда за трудова безопасност, така че хората да могат спокойно да влязат и трябва да бъдат платени задълженията за електроенергията, така че хората да са сигурни, че няма да спре токът. На първо място миньорите трябва да получат възнагражденията си. След това ще мислим и за концесията.

Ангажиментите на Горубсо-Мадан за плащане на заплатите засега не са достатъчни за протестиращите от седмица миньори. Трайков разговаря и с бунтуващите се рудодобвиници, които му отговориха в един глас, че не вярват нито на обещанията на ръководството, нито на собственика на минното предприятие Валентин Захариев.

В хода на протеста основното първоначално искане на миньорите за заплащане на възнагражденията се измества от настояването за отнемане на концесията. На хипотетичния въпрос, ако Горубсо не плати обещаните задължения за заплати, Трайчо Трайков отговори, че в такъв случай предприятието няма бъдеще.


По публикацията работи: Христина Георгиева - кореспондент на БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна