Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард: Рискът от криза в еврозоната за момента е избегнат

Снимка: Архив

Рискът от криза в еврозоната за момента е избегнат. Това заяви директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард след успешното приключване на сделката по намаляване на гръцкия дълг.

Притежателите на гръцки държавни облигации доброволно се лишиха от почти 74% от инвестициите си. Очаква се днес министрите на финансиите от Еврогрупата да уточнят изплащането на първия транш от втория спасителен план към Атина.

Мащабната сделка по намаляване на гръцкия дълг приключи с абсолютен успех, според правителството в Атина. Доброволното участие на частните кредитори надхвърли очакванията, като достигна 86%. Гръцкият национален дълг се намалява със 107 милиарда евро. Това е безпрецедентен случей в историята, когато притежатели на гръцки ценни книжа доброволно губят 74% от стойността на инвестициите си.

Днес Еврогрупата ще разгледа въпроса за отпускане на първия транш от спасителния план за 130 милиарда. Правителството в Атина изрази оптимизъм за бъдещето на страната, която за пореден път избегна фалита. В същото време гърците са песимисти, съгласно проучване на общественото мнение. Безработицата достигна рекордните 21%. Сред младите специалисти на възраст до 25 години безработните са вече над 50%.

Информацията е на Катя Пеева - кор. на БНР в Солун

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени