Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кока-кола" намалява един от оцветителите си заради опасения от рак

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Компанията "Кока-кола" ще намали съдържанието на един от оцветителите на легендарната напитка заради опасения, че може да води до ракови заболявания, предаде телевизия СиБиЕс. От компанията подчертават, че напитката е била напълно безопасна за консумация и преди промяната.

Изменението се дължи на нов закон в щата Калифорния, който изисква губернаторът да публикува списък с химични елементи, за които има данни, че предизвикват рак или репродуктивна токсичност. "Кока-кола" пък трябва да сложи предупреждения на продуктите си с високи нива на химикала, който създава карамелен цвят.

Оцветителят, известен като 4-метилимидазол, причинява рак при плъхове, сочат лабораторни изследвания. Няма данни той да води до заболявания при хората. Калифорнийските здравни власти обаче решиха, че продукти с над 29 милиграма от оцветителя все пак трябва да имат предупредителен надпис за рак.

Говорителят на компанията Бен Шийдлер подчерта, че всъщност не се променя класическата формула на "Кока-кола". Карамеленият цвят във всички наши продукти беше, е и винаги ще бъде безопасен, допълни той и подчерта, че компанията прави промяната, за да не бъде обект на "научно необосновано "предупреждение".
По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна