Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Филм Фест стартира тази вечер с "Аве"

Снимка: БГНЕС
XVI Международен София Филм Фест ще бъде открит тази вечер с дебютния филм на Константин Божанов "Аве". След като събра куп международни награди, "Аве" ще участва в конкурсната програма и на престижния кино форум у нас. Романтичната драма е носител на награди от фестивали в Сараево, Варшава, Хамбург, Лийдс и Варна. Дебютът на Божанов бе и сред 45-те заглавия, селектирани за наградите на Европейската филмова академия в края на миналата година.

В интервю за предаването "От петък до петък" Божанов коментира: Това е филм, който третира едни универсални човешки проблеми на сблъсък на двама юноши със света на възрастните. Понеже филмът не борави с изтъркани жанрови клишета, може би поради това, че се опитвам да разкажа една комплексна история с прости средства и по начин, който да заинтригува публиката и дори да е забавен, може би това са причините да има положителен резонанс към филма. /.../ Това, което мен ме интригува в героите, е, че има чистота и стремеж за откъсване от един свят, който е изцяло доминиран от материализъм.

Божанов посочи, че на 25 април филмът тръгва на 35 екрана във Франция, 6 от които в Париж. Той съобщи, че скоро ще завърши нов филмов сценарий, а също така подготвя изложба за Лос Анжелис за края на годината.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени