Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първанов обещал на Цветелин Кънчев да не стои и ден в затвора

Снимка: БГНЕС
Софийският градски съд отложи делото срещу лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев за изнудване на бившия директор на "Гражданска защита" Никола Николов.

Кънчев не отрече, че е помилван по политически причини. Той твърди, че може да докаже, че когато той е с БСП, 100 000 гласа отиват в Коалиция за България. Лидерът на "Евророма" обаче обърна внимание не на това, че е бил помилван от Ангел Марин, а че веднъж му е било отказано: Когато бях в затвора и пуснах молба за помилване, аз имам отказ от вицепрезидента Ангел Марин, въпреки обещанието на Георги Първанов да не стоя нито един ден в затвора. Той обеща това на Националния съвет на "Евророма", когато взехме решение да го подкрепим. Това става точно в деня, в който ми потвърдиха присъдата. Ние стоим в хотел "Принцес", където заседава Националният съвет на "Евророма", на който присъстват 150 лидери от цялата страна. Георги Първанов ми беше от дясната страна, Ангел Марин – от лявата. В същия момент влиза един от нашите членове на Националния съвет и казва "Току що по Националното радио са съобщили, че потвърждават присъдата на шефа". Напрежението се нагнети. Тогава Първанов каза "Моля ви, не се поддавайте на провокации, не се поддавайте на емоции. Аз ви обещавам, че вашият лидер и един ден няма да бъде в затвора". Това беше негово обещание пред 150 лидери от България. Това става между първи и втори тур 2001 г. Имам декларация, в която са се подписали огромен брой български политици от целия спектър на политическото пространство, общественици, дейци на културата, на изкуството, в която се казва, че моят процес е политически. Имам подпис не само от него, но и от много видни... В моя защита в декларацията са се подписали и хора от сегашното управляващо мнозинство, от най-високо ниво.

Днес Софийският градски съд върна отново в ареста Боян Петракиев – Барона. Ето какво каза той пред журналист: По делото не мога да кажа нищо, тъй като то е политизирано. Аз съм с осми клас, не разбирам от тези работи. Обвиняват ни, че сме играли карти. Не сме играли. Пиехме си чай и кафе. Това е клуб на БСП, аз съм си клиент там, нито съм собственик, нито съм управител. Там си пием кафето, защото не се плаща "Синя зона". Нямам пари, аз съм пенсионер и си правя сметка на парите. В един момент „Полиция, лягайте на земята” и това беше. Всичко може в тази държава, защото се казвам Боян Петракиев, ако се казвам Йордан Лечков няма да съм под домашен арест. Аз кафе пия и си обсъждам със симпатизанти на БСП кой ще стане новият лидер. Нямам представа кой ще стане, аз съм си за Бойко Борисов. Бойко Борисов е най-добрият управник.

Целия коментар на Силвия Великова чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна