Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП ще извършва засилени проверки по време на Великденските празници

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Засилени проверки в търговската мрежа ще извършват по време на Великденските празници екипи на Комисията за защита на потребителите. Това съобщи председателят на държавния орган Веселин Златев по време на среща с представители на големите търговски вериги.

Инспекциите имат за цел да повишават потребителската култура, както на клиентите, така и на търговците, а не целят толкова налагането на глоби.

През миналата година жалбите в Комисията за защита на потребителите са се увеличили от 2500 на 21 000. Като 16 000 от тях са били основателни. Това е белег и за нарастване на потребителската култура са на мнение от Комисията. Промени в Закона за защита на потребителите предвиждат да бъде създадена длъжността медиатор. Той ще посредничи между търговците и потребителите при рекламации на стоки без да се стига до съда. Според председателя на държавния орган Веселин Златев повишеното потребление създава предпоставки за нарушения:

Спекулата със цените се появи първо в хранителните продукти, но ние там сме далеч от спекулативните цени в областта на хранителните продукти. Очакваме бум в онова, което тормози непрекъснато работата на Комисията. В смисъл, че разглеждаме най-широк кръг от жалби и сигнали. Това е покупката на техника, персонални компютри, на телевизори, на мобилни телефони, които се оказва, че в редица случаи подлежат на рекламация.

При констатирани нарушения потребителят първо трябва да опита да уреди въпроса с търговеца. Ако няма резултат, телефонът на потребителя е 0700-111-22, добави Веселин Златев.
По публикацията работи: Мила Младенова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени