Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Желязков: Не се очакват конкретни последици за потребителите след решението на КЗК

Снимка: БГНЕС

Не се очакват конкретни последици за потребителите след вчерашното решение на Комисията за защита на конкуренцията по повод наличието на картел на пазара на горива. Това прогнозира в интервю за "Хоризонт" Славян Желязков от сдружение СИЛА. Движението организира протести срещу високите цени на горивата:

Всички можем да се огледаме във всяка бензиностанция какви са цените и много лесно ще видим, че няма никаква разлика. Може би от 1 ст. понякога се получава разликата. Притеснителното е друго - щом тази Комисия за защита на конкуренцията успя за цяла година да стигне до този резултат, най-вероятно санкции ще има след още една година и може би след 2 -3 години ще бъдат приложени. Тази санкция ще е доста смешна, тъй като причината за картела е съвсем друга и това е, че има монопол. Всичките тези 4 изброени дружества просто трябва да се види откъде зареждат гориво и защо така се случва, че те работят на една цена. Картел е видно и ясно, че има, но причината е съвсем друга. Надяваме се, че след тези 30 дни ще има някакъв резултат, иначе пак ще се окаже, че това е пушек във въздуха.

В срок от 30 дни компаниите "Лукойл България" "Ромпетрол България" АД, "Нафтекс Петрол" и "ОМВ България" могат да възразят срещу предявените от Комисията за защита на конкуренцията твърдения за картел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени