Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корпусът на реактора за първи блок на АЕЦ "Белене" вече е сглобен

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Корпусът на реактора за І блок на АЕЦ "Белене" вече е сглобен по поръчка на "Атомостройекспорт". Технологичната операция е била наблюдавана от делегация от представители на Националната електрическа компания на България, съобщава руският сайт "Енерджиланд". Според информацията реакторът ще бъде готов за доставка в средата на април и така корпорацията "Росатом" изпълнява всички поети ангажименти по проекта АЕЦ "Белене".

Премиерът Бойко Борисов заяви вчера, че АЕЦ "Белене" няма да се изпълнява като българо-руски проект, но според него е добре България да получи реактора. В същото време представителят на "Атомстройекспорт" в София Олга Цельова обяви, че компанията временно спира работата по бъдещата атомна централа заради неясната позиция на българското правителство:

През цялото време корпорацията "Атомстройекспорт" направи всичко възможно за осъществяването на проекта. Компанията поддържаше площадката на централата и заплатите на техническия персонал за своя сметка. Неясната позиция на българското правителство към момента принуждава руската компания практически да спре всички дейности по проекта АЕЦ "Белене".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна