Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завръща се интересът към инвестиционните инструменти, твърдят експерти

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Увеличава се броят на банковите депозити над 1 милион лева - за последните две години ръстът е с 54 процента. Данните на Българската народна банка показват още, че 11 процента от всички депозити на домакинствата са за суми над 200 хиляди лева.

Депозитите на богатите българи над един милион лева бележат ръст. Освен че стават повече, сумите по тях също се увеличават.

Има една естествена причина. Тя се нарича лихва. Друга причина, породена от кризата, е че се увеличи т.нар. склонност към спестяване. Трета причина - много от собствениците на бизнес предпочетоха да разпределят акумулираната печалба през годините под формата на дивиденти и да я сложат на свои лични сметки пак заради високия лихвен процент по депозити, които могат да получат все още, обясни причините банковият експерт Иван Джонов.

Според експерта Божидар Божков важно е рискът върху спестяванията да се намали.

Ако клиент изкарва своите пари в България, нормално е да мисли как може да диверсифицира собствените си спестявания, тъй като не е хубаво всички яйца да са в една кошница. Диверсификацията не гарантира по висока възвръщаемост. Тя гарантира намаляване на риска, каза Божков.

През последните две години инвеститорите са заложили повече на депозитите, но позициите им започват да се възвръщат, обнадежден е Иван Джонов.

Плахо и колебливо интересът към инвестиционни инструменти започва да се завръща, коментира Джонов.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна