Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темелков: Строежът на газопреносната връзка с Турция може да започне в края на годината

Снимка: БГНЕС

Забавянето на строителството на междусистемните газови връзки със съседните ни страни беше сред мотивите за отстраняването на министъра на икономиката и енергетикета Трайчо Трайков. За връзката България - Труция се очаква развитие след посещението на правителствената ни делегация в Турция.

Физическото изграждане на връзката между газопреносните мрежи на България и Турция ще може да започне в края на тази или началото на следващата година, каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков в предаването "Преди всички".

Изграждането на интерконектора с Гърция ще започне през 2013 година, след изготвянето на екологичните и техническите оценки.
Обявен е търг за доставка на материали за връзката с Румъния. Тя ще заработи от следващата година, каза Темелков.

Той увери, че забавяне по проектите няма и няма опасност страната ни да загуби средства от европейското им финансиране.

Газовата връзка с Турция е една от темите на съвместното заседание на българското и турското правителство, което ще се състои днес в Анкара.

Димитър Бечев - директор на Европейския съвет за външнва политика - София каза в същото предаване, че според статистиката през миналата година има рекорден стокообмен между двете страни. България изнася главно суровини за Турция, метали, скраб. Въпросите, свързани с енергетиката ще бъдат разглеждани, но проблемът е че за турците този въпрос не е чак толкова важен, колкото за нас. За Турция е важно да покаже, че връзката със съседите и този процес на интеграция все още работи. Защото през миналата година заради Арабската пролет политиката в Близкия изток претърпя доста неуспехи.
За това как се контролира водният обем също е актуално да се говори:  реките, които ежегодно наводняват и двете страни. В Турция все повече се развиват високоскоростните железопътни връзки. За България е важен въпросът как може да участва в тези връзки
, каза още Димитър Бечев.


Интервютата на Таня Милушева по темата можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна