Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Платини откри конгреса на УЕФА в Истанбул, Сеп Блатер говори за уредените мачове

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Президентът на УЕФА Мишел Платини откри 36-ия конгрес на Европейската футболна централа. На мероприятието, домакин на което е Истанбул, присъстват представители на всички 53 национални футболни федерации, сред които и президентът на БФС Борислав Михайлов. Трябва да работим като отбор да осъществяваме плановете си заедно, това е най-важната ми задача. Стилът на работа в УЕФА е прост - вие давате предложение, ние го проучваме и заедно взимаме решение. Това е демократична система. Така ще действаме и сега, когато трябва да направим промени в устава, заяви Платини пред делегатите на конгреса.

Проблемът с уредените мачове тормози футбола и се задълбочава все повече и повече, алармира президентът на ФИФА Сеп Блатер в Истанбул. Блатер каза, че идеята на ФИФА да използва системата за ранно предупреждение, която следи за движението на залаганията, дава резултати, но проблемът с манипулирането на мачове става все по-сериозен. Отговорни ли сме за всички злини по света? Не. Но трябва да погледнем сериозно на проблема и да бъдем бдителни. Това е нещо ново и тревожи всички в този регион, в който се намираме. Това са нелегалните залагания, които водят до уреждане на мачове, каза Блатер на конгреса в Истанбул.

Той е доволен, че ФИФА, УЕФА и останалите континентални федерации работят съвместно с Интерпол. Премиерът на Турция Реджеп Ердоган също говори за уредените мачове, но каза, че трябва да бъдат наказвани отделни хора, а не клубовете. Трябва да накажем хората, които са замесени в това. Вината е на отделни престъпници, а не на клубовете или федерациите, каза Ердоган.

Сеп Блатер анонсира още, че новите застраховки на националите от европейските клубове ще покриват щетите при евентуални контузии на играчите, докато играят за националните си отбори. Новото правило ще влезе в сила със старта на квалификациите за Мондиал 2014 през септември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна